میکروفیوژ دستگاهی است که برای چرخاندن نمونههای مایع با سرعت بالا ( در حدود 14000 تا 15000 دور در دقیقه ) به منظور جداسازی اجزای مختلف آنها بر اساس چگالی استفاده میشود. این دستگاهها در آزمایشگاههای مختلف از جمله آزمایشگاههای پزشکی، بیولوژیکی و شیمیایی کاربرد دارند.
در این دستگاه کاربر می تواند با تعویض روتور , دستگاه را تبدیل به یک میکروفيوژ برای چرخاندن لوله ها با حجم تا 2 میلی لیتر کند و یا با قرار دادن روتور هماتوکریت لوله های موئین خود را با سرعت 15000 دور در دقیقه بچرخاند.
هماتوکریت چیست
هماتوکریت حجمی از خون است که توسط گلبولهای قرمز اشغال میشود. آزمایش هماتوکریت برای اندازه گیری درصد گلبولهای قرمز خون استفاده میشود و میتواند برای تشخیص کم خونی، پلی سیتمی و سایر اختلالات خونی مفید باشد.
در ادامه پیشنهاد میشود چنانچه قصد خرید مواد شیمیایی دارید به صفحه لینک شده از سایت رسمی شرکت پارس فراسو مراجعه کنید.
آزمایش هماتوکریت
نمونه خون از طریق ورید بازو گرفته میشود. برای جمع آوری این نمونههای خون از لولههای مخصوص آزمایشگاه استفاده میشود. این دستگاهها در میکروفیوژ قرار داده شده و با سرعت بالایی چرخانده میشوند. این چرخش باعث ایجاد نیروی گریز از مرکز شده و باعث میشود تا در نهایت هموگلوبین از پلاسمای خون جدا شود. در نمونه رسوب کرده حجم گلبولهای قرمز اندازه گیری میشود و به صورت درصد هماتوکریت گزارش میشود
محدوده نرمال هماتوکریت
- زنان: 37 تا 47 درصد
- مردان: 40 تا 54 درصد
- کودکان: 32 تا 44 درصد
پیشنهاد مطالعه:آشنایی و خرید لیست مواد شیمیایی، برند رومیل
تفسیر نتایج
هماتوکریت پایین (کم خونی): ممکن است ناشی از کمبود آهن، خونریزی، سوء تغذیه و برخی بیماریهای مزمن باشد.
هماتوکریت بالا (پلی سیتمی): ممکن است ناشی از بیماریهای قلبی، بیماریهای ریوی، کم آبی بدن و برخی از انواع سرطان باشد.
عوامل موثر بر هماتوکریت
سن: هماتوکریت کودکان به طور کلی از بزرگسالان کمتر است.
جنس: به طور متوسط، مردان هماتوکریت بالاتری نسبت به زنان دارند.
ارتفاع: افراد ساکن در ارتفاعات بالاتر به طور کلی هماتوکریت بالاتری دارند زیرا بدن آنها برای جبران اکسیژن کم خون بیشتری تولید میکند.
فعالیت بدنی: ورزش منظم هماتوکریت را کمی افزایش میدهد.
بارداری: حجم خون در دوران بارداری افزایش مییابد که ممکن است منجر به کاهش جزئی هماتوکریت شود.
نکاتی در مورد آزمایش هماتوکریت
آزمایش هماتوکریت معمولاً به عنوان بخشی از یک آزمایش خون کامل (CBC) انجام میشود. البته نیازی به ناشتا بودن قبل از آزمایش هماتوکریت نیست. باید توجه داشته باشید برخی از داروها میتوانند بر نتایج آزمایش هماتوکریت تأثیر بگذارند. قبل از انجام آزمایش، در مورد تمام داروهایی که مصرف میکنید با پزشک خود صحبت کنید.
کاربردهای میکروهماتوکریت
تشخیص کم خونی: کم خونی وضعیتی است که در آن تعداد گلبولهای قرمز یا هموگلوبین در خون کمتر از حد طبیعی است. کم خونی میتواند ناشی از کمبود آهن، خونریزی، سوء تغذیه و برخی بیماریهای مزمن باشد.
تشخیص پلی سیتمی: پلی سیتمی وضعیتی است که در آن تعداد گلبولهای قرمز در خون بیشتر از حد طبیعی است. پلی سیتمی میتواند ناشی از بیماریهای قلبی، بیماریهای ریوی، کم آبی بدن و برخی از انواع سرطان باشد.
نظارت بر درمان بیماران مبتلا به اختلالات خونی: میکروهماتوکریت میتواند برای نظارت بر اثربخشی درمان در بیماران مبتلا به کم خونی، پلی سیتمی و سایر اختلالات خونی استفاده شود.
تحقیقات پزشکی: میکروهماتوکریت در تحقیقات پزشکی برای مطالعه اثرات داروها و درمانها بر تعداد گلبولهای قرمز خون استفاده میشود.
مزایای میکروهماتوکریت
مزایای استفاده از میکروهماتوکریت عبارتند از:
سریع و آسان برای استفاده: انجام آزمایش هماتوکریت با میکروهماتوکریت سریع و آسان است و میتوان آن را در مطب پزشک یا آزمایشگاه انجام داد.
دقیق: میکروهماتوکریت روشی دقیق برای اندازه گیری هماتوکریت خون است.
مقرون به صرفه: میکروهماتوکریت یک روش نسبتاً ارزان برای اندازه گیری هماتوکریت خون است.
قابل حمل: میکروهماتوکریتها به طور کلی کوچک و قابل حمل هستند، که آنها را برای استفاده در محیطهای مختلف ایده آل میکند.
نیاز به حجم نمونه کم: میکروهماتوکریت فقط به حجم کمی خون برای انجام آزمایش نیاز دارد، که آن را برای بیماران اطفال یا بیمارانی که خون کمی دارند ایده آل میکند.
در پایان
میکروهماتوکریت نوع خاصی از سانتریفیوژ است که برای تعیین هماتوکریت خون استفاده میشود. هماتوکریت حجمی از خون است که توسط گلبولهای قرمز اشغال میشود. آزمایش هماتوکریت میتواند برای تشخیص کم خونی، پلی سیتمی و سایر اختلالات خونی مفید باشد. در مقاله حاضر موارد متعددی درباره میکروهماتوکریت عنوان شد.